Composer detected issues in your platform: Your Composer dependencies require a PHP version ">= 8.0.0".
Lastig om grote projecten te coördineren? Gerard kan dit als geen ander! Als coördinator zorgt hij er samen met zijn collega’s al ruim een half jaar voor dat het verkeer rondom het project op de Buitenveldertselaan in goede banen wordt geleid. Een thuiswedstrijd voor onze Amsterdamse verkeersregelaar. Benieuwd hoe Gerard het project op de drukke Buitenveldertselaan ervaart en wat voor hem de drijfveer is om elke dag met plezier naar zijn werk te gaan? Lees dan verder.
De Buitenveldertselaan is een drukke laan die toe was aan een groot onderhoud. Een ingewikkelde klus wat uit wel 19 fasen bestaat. Fiets- en voetpaden worden vervangen, rijbanen aangepakt en zelfs volledige kruispunten worden vernieuwd. Er liggen veel drukbezochte plekken aan de Buitenveldertselaan. De Vrije Universiteit van Amsterdam, het UMC-ziekenhuis en de Zuid-as grenzen onder andere allemaal aan de lange laan. Daar komt bij dat er tram dwars doorheen rijdt waarvan de tramhaltes bereikbaar moeten blijven. Hetzelfde geldt voor de plekken waar voetgangers en fietsers doorsteken. Het was dus zeker nodig dat Gerard met zijn team werd ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Gerard verteld dat hij en zijn team nu al ruim 6 maanden op het project staan op de Buitenveldertselaan in Amsterdam. Een project dat bijna aan een succesvol einde is gekomen.
Gerard is coördinator op het project en zorgt dat alle verkeersregelaars op het project worden aangestuurd. Hij wordt wekelijks meegenomen in vergaderingen met de Gemeente Amsterdam en de uitvoerders van de Bam. Hier wordt hij op de hoogte gehouden van de fase van het project en wat er die week precies gaat gebeuren. Als coördinator is hij verantwoordelijk voor de verkeersregelaars. Hij bepaalt wie op welke positie staat en gaat langs op de verschillende punten. Elke ochtend houdt Gerard eerst een kort praatje op een verzamelpunt om met alle verkeersregelaars te bespreken wat er die dag moet gebeuren en of er bijzonderheden zijn. Ook is er dan tijd om even de dag ervoor te evalueren en met de groep te bespreken als er iets aan de hand is. “Vroeger deed ik dat altijd na het werk, maar dan staat iedereen te springen om weg te gaan en komt de boodschap niet aan”.
De voornaamste taken die hij en zijn team op dit moment uitvoeren op dit project is het regelen van het in- en uitrijdende vrachtverkeer. Daarnaast staat er een verkeersregelaar bij een tramhalte om te voorkomen dat mensen over de hekken van het terrein klimmen. Twee man staan op het kruispunt bij de trambaan om te voorkomen dat mensen zomaar oversteken. “Sommige mensen letten niet op, onze verkeersregelaars houden alles constant in de gaten zodat er geen ongelukken ontstaan.” Vertelt Gerard. Verder staat er één man bij de trambaan om de tram te begeleiden, hij is hiervoor bevoegd en alleen hij mag de tram assisteren.
Hij vertelt dat hij zelf de posities van de verkeersregelaar bepaalt en dat hij hier ook vrij in is. Hij heeft heel goed contact met de Gemeente Amsterdam en de uitvoerders van de Bam. Het vertrouwen tussen de uitvoerders, gemeente en coördinator staat bij Gerard heel hoog in het vaandel. “Als je dat vertrouwen beschadigt dan kom je niet verder.”
Als echte Amsterdammer is hij recht door zee, hij draait nergens om heen en is eerlijk in zijn werkwijze. Als er dingen binnen het team gebeuren die niet horen zegt hij er wat van: “Je kan maar beter gelijk zeggen waar het op staat. Sommige mensen vinden dit vervelend, maar als er iets gebeurt ben ik hier verantwoordelijk voor.”
Op de vraag wat Gerard ervan vindt om op dit project te werken is hij heel duidelijk: “Ik vind het geweldig!” Het project in Amsterdam is heel groot en de samenwerking met de verschillende partijen verloopt allemaal goed. Als er wat aan de hand is krijgt Gerard dit als eerste te horen: “Maar er gebeurt eigenlijk bijna nooit wat door de fijne samenwerking.”
Als Gerard terugkijkt op dit project kan hij terugkijken op een leuke en leerzame tijd. “Vroeger dacht ik, de straat ligt open wat kan mij het schelen. Maar nu weet ik wat ze allemaal moeten doen om het zo mooi te krijgen en dat is echt heel leuk.” Gerard geeft ook aan dat het werk voldoening geeft: “Als het project binnenkort af is en je ziet het mooie resultaat, kan je toch trots zijn dat je eraan mee hebt gewerkt.”
Wat Gerard meeneemt naar het volgende project is dat je het uiteindelijk met z’n alle moet doen. Ook al krijg je verkeersregelaar jouw eigen taak mee werk je uiteindelijk toch aan een gezamenlijk doel: “Ik maak veel praatjes met iedereen en leg de regels die de gemeente hanteert duidelijk uit aan iedereen.” Het liefst werkt hij dan ook samen met een vast team “omdat we allemaal een bepaalde gedachtegang hebben.” Ook is hij heel duidelijk in wat hij het leukste vindt aan zijn werk als coördinator: “Met mensen omgaan.” Hij is vroeger ook taxichauffeur geweest in Amsterdam en daar vond hij het ook al het leukste om met mensen in contact te komen. “Ik heb zoveel meegemaakt als taxichauffeur, als ik dat nu allemaal vertel kan je er een boek van schrijven. Elke dag was gewoon anders, je ontmoet nieuwe mensen, maakt nieuwe dingen mee en ik ben blij dat dit in mijn werk als verkeersregelaar ook weer terugkom.”
Wil je ook aan de slag als verkeersregelaar en één van de projecten komen versterken met jou kennis en vaardigheden? Meld je aan via de verkeersregelaar vacature!